KLUB PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ

Klub přátel psů pražských krysaříků

PROPAGACE PK NA EVROPSKÉ VÝSTAVĚ V CELJE 2010

Při posledním jednání na ČMKU nám bylo navrženo abychom kromě materiálů připravených pro předání čelním představitelům na zasedání v Celje připravili i představení krysaříků návštěvníkům Evropské výstavy v sobotu 2.10.2010 Byla to výzva - stihne se to vůbec připravit? Propagační CD, které bude představitelům a návštěvníkům přibližovat krysaříka slovem, fotkami, videem. Letáčky se základními informacemi, přeložené kromě základních světových jazyků i do jazyka pořádající země - slovinštiny. Díky ochotným lidičkám, kteří se na naše volání o pomoc hbitě ozvali se to stihlo. VŠEM DODATEČNĚ DĚKUJEME!
Vše bylo na dobré cestě do okamžiku, kdy se tři dny před odjezdem rozhodla moje 7. vpravo nahoře dokázat, že silné a zdravé zuby se mohou změnit v potvoru, která nenechá vyspat a dohání majitele k bušení hlavou do zdi. Doktor, který si s chlácholivým úsměvem, vyslechl o plánované cestě na otočku, si určitě pomyslel něco o přemíře snědených prášků proti bolesti. Když jsem pak v pátek vstávala ze zubařského křesla, opatrně mi vysvětloval na kolik mě přijde zákrok v zahraničí, když si cestu nerozmyslím... Auto, kterým jsme měli jet zůstalo s rozbitým předním sklem v autoservisu. Jízda mým "Kinder vajíčkem", jak někteří nehezky nazývají mé mikro autíčko slibovala "nevšední zážitek z jízdy"....
Do toho Kateřina do poslední chvíle postrádala materiály zavčasu poslané bleskurychlou tiskárnou, leč jezdící kolem Boleslavi nepředané v poštovním voze. Díky jejímu nepřehlédnutelnému ústnímu projevu se však dostala i k nim. Nakonec jsme měli vše a i když to ještě v pátek v poledne tak nevypadalo tak v páteční večer jsme vyrazili. Po zralé úvaze s námi jelo 5 krysaříčků ve věkovém rozpětí 5 měsíců až 9 let. Požadavek byl jasný - typičtí krysaříci ve velikosti a typu srsti odlišitelném i laikem od toyů či čivav.
Cesta proběhla bez komplikací - naši krysaříci jsou milovníci cest - zvláště jeřičtí kamioňáci si to užívali, pouze nejmladší účastník bojkotoval venčení na vodítku, bez kterého jsme se neodvážili ho vyvětrat. V Celje jsme se bez problémů dopravili k výstavišti, našli halu se stánky jednotlivých států - členů FCI. Náš český byl „takticky“ umístěn mezi stánky Ruska, Rakouska a Ukrajiny.
Umístění naší ohrádky vzbudilo okamžitě pozornost procházejících. Od prvního momentu bylo jasné, že pejsky budeme muset hlídat jako oko v hlavě. Desítky malých ušmudlaných ručiček nevycválaných dětiček se snažily dělat našim psům to, za co bych vlastní dítě přerazila a my se jen pokoušely dopočítat, jestli ještě máme všechny naše psy v ohrádce... Občas se našel obzvlášť vytrvalý jedinec, který nehodlal vrátit Wildu do ohrádky a se slovy: táta mi ho koupí odcházel davem....
Každý druhý kolemjdoucí potěšeně vykřikoval: Koukej čivava! Popřípadě: Koukej toy! Rudo před očima! Tisíckrát zopakovat, že to NENÍ čivava ani toy. Desítky rozdaných letáčků a vysvětlování. Nechyběly ani návštěvy z okolních stánků - velmi nás potěšila zprostředkovaná internetová konference s představiteli RKF (Rusko), kteří v Cejle nebyli a byli jim přes obrazovku notebooku předváděni naši psi. Poté ruská kynoložka potvrdila, že jejich toyové jsou skutečně JINÍ! To potěšilo.

Velmi jsme uvítali setkání s česky hovořící představitelkou Norského kennel klubu p. Š. Horákovou, s kterou jsme si mohli vyjasnit bez jazykových bariér náležitosti chovu PK i okolnosti budoucí spolupráce našich a norských chovatelů. Její nadšení pro krysaříky (byť je sama chovatelkou českých teriérů) bylo opravdové a nefalšované.

Velký zájem projevili kynologičtí zástupci z Nizozemí i Rakouska, kteří byli rovněž přímo nadšeni našimi pejsky a požádali o poskytnutí dalších materiálů o plemeni. A jako bonbónek na dortu pak bylo setkání s vrcholnými představiteli FCI, kteří se nezdráhali krysaříčky prohlédnout, pomazlit, popovídat si o nich a ve finále se nechali s našimi mazánky ochotně vyfotit.

Jestli to mělo cenu? Doufejme, že ano. Byli podle požadavku předvedeni krysaříci, takoví, kteří na nás koukají ze starých obrazů - mazliví dobráčtí, veselí a hraví - žádní poníci, ani uštěkané nohaté potvůrky, které jsme potkaly na výstavišti v rukou majitelů toyů, ani kulatolebkaté vykulené čivavky s dlouhým tělíčkem, které se také tu a tam zastavily u naší ohrádky.... Stánek ČMKU byl díky našim pejskům od rána do konce výstavního dne obležen zájemci o informace o našem plemeni.
Podařilo se pohovořit i s několika zahraničními rozhodčími, kteří naše plemeno již posuzují a kteří si přímo vyžádali zaslání podrobnějších informací, neboť materiály, které již byly rozeslány z ČMKU k některým ještě nedorazily. Bylo to milé vidět naše psy v rukou těch „mocných“, kteří by měli rozhodovat o uznání našeho plemene a pro nás snad ještě hezčí byl pohled na psy v rukou těch nadšených.... Tiše věříme, že naše prezentace plemene v Celje svým malým střípkem a velkou úspěšností přispěla i do mozaiky snah, které umoží konání Evropské výstavy psů v r. 2014 v ČR.

Cesta domů bylo jedno velké utrpení: zub, únava, strach, že zůstaneme sedět s nefunkční platební kartou veprostřed Rakouska bez benzínu... Poťouchlá lasička, která se snažila nás srazit s dalšími dvěma nočními závodníky.... Totální spánková krize u Svitav, kdy jsem viděla v halucinaci přes silnici jít představenstvo FCI s dogami a krysaříky na vodítku.. Ještě že pan Müller je pán v letech a chodí pomalu a Wilda se cukal na jeho vodítku, jinak jsme možná leželi v příkopě....
Takže dorazili jsme zpět v pořádku - mise splněna. Pokud by bylo nějaké příště - tak - už ne na otočku, ne s bolavými zuby, ne v mrňavém autě a jedině se spolujezdcem, kterému zalepím pusu.... :-)


Za "účastníky mise": 5 krysaříčků ve dvou barevných rázech a dvou typech osrstění a K. Beranovou zapsala Z. Horáková



OHLASY NA PROPAGACI NA EVROPSKÉ VÝSTAVĚ V CELJE:

Pan Tibor Havelka – mezinárodní rozhodčí exterieru
"uprimne na mna urobila dojem tá homogenna skupina kterou ste mali sebou na europe.. "

Pan MVDr Lubomír Široký – předseda ČMKU
"určitě nám Vaše přítomnost napomohla"

Pan Karl Donvil – reporter a fotograf - Chief Executive Officer of the World Dog Press Association
"Budu velmi potěšen pokud obdržím více informací o tomto plemeni. Je prostě úžasné."

Paní Ger Dekker – Holandská rozhodčí exterieru
"setkala jsem se v Nizozemsku s několika PK, ale Vaše prezentovaná skupina se mi skutečně velmi líbí, netušila jsem, že se jedná o tak starobylé plemeno."

Paní Margit Brenner - Rakouská rozhodčí
"setkala jsem se v Rakousku s krysaříky, ale v této sestavě, jak jsou prezentováni zde, jsou velmi interesatní."

Paní Ewa Ostromęcka - Związek Kynologiczny w Polsce
"Prosím pošlete nám více fotografií a historii tohoto plemene."