KLUB PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ

Klub přátel psů pražských krysaříků

HERPES VIRUS

Výskyt herpes virových onemocnění v naší republice stoupá a konečně mu věnuje pozornost i mnoho kolegů pracujících na klinikách a v laboratořích. Jsou již dostupné i studie týkající se výskytu viru v populaci, systematizace příznaků a vliv vakcinace. Máje již pracoviště, která diagnostikují herpes virus z krve nebo pitevního materiálu.

Podle mého názoru již před 15ti lety způsoboval v naší republice herpes mnoho ranných odúmrtí plodů a zdánlivou neplodnost. Také úhyny štěňat několik dnů po narozeních na tzv. koliky byly podle mého herpes virového původu. Sama jsme prošla obdobím, kdy mých 8 fen nemělo 2 roky žádné štěně a důvodem nebyla jejich infekce staphylokokem , kterého měly také. Rovněž mi uhynulo několik plačících štěňat první dny po porodu. Kolegové se mi tehdy smáli, když jsem na herpes upozorňovala, chovatelé ho popírali ještě před pár lety.Ti, kteří nedávno tvrdili, že žádný herpes v chovu nemají, většinou lhali z neznalosti nebo tajili stav. Musím říci, že ten,kdo má 3 a více fen, se s herpetem jistě setká, i když ho může v počátku provázet štěstí. Marně jsem své nové klienty chovatele přemlouvala k prevenci proti herpesu. Ovšem u všech došlo do 2 let na má slova. Díky mým fenám mám velký náskok a zkušenosti s terapií. Velkou pomocí je také vakcína, která je na trhu krátkou dobu a je cenově velmi náročná.

Herpes se přenáší pohlavní cestou, takže na počátku je jeden z rodičů. Kde je ovšem počátek, se nedá určit, protože bychom museli hledat 15a více let zpět. Takže se chovatelé nemusí bát přiznat problém, protože s každým rokem roste promořenost prostředí a snižuje se imunitní odolnost zvířat. Bezpochyby jsme někde koupili štěně z nakaženého chovu, které všichni považovali za zdravé, pejska jsme nakryli a tím herpes přenesli dále a porodili jsme štěňátka zdánlivě zdravá,ale nakažená a ta jsme zase s čistým svědomím prodali. Nemůžeme tedy vinit konkrétně, pouze člověka jako živočišný druh, který svým způsobem života nebere ohled na zemi a přírodu a produkuje tolik chemie, kterou pak jíme a dýcháme, že naše těla už nezvládnou zcela potlačit virové infekce. Viry jsou také velmi inteligentní a protože jsou mnohem starší než my, urazili miliony let vývojem přizpůsobování se podmínkám. Zacházejí s naším tělem stejně jako my s planetou zemí, to znamená že tělo používají ke svému užitku bez ohledu na to, že ho mohou zničit, zabít a tím pádem uhynout i s ním. Léky na viry jsou tak agresivní, že kromě viru také likvidují tělo samo. Lidé raději bojují, používají sílu na vše a zabíjí a ničí, léky potlačují projevy nemoci, nemoc se ukrývá do těla, takže ji nevidíme a jsme spokojeni. Jako s odpadky zakopanými pod zem. Že pak nefunguje tělo ani půda, bývá pro nás stále překvapením.

Připustíme nakaženého jedince a pohlavní cestou nakazíme partnera. Pokud má fena sníženou imunitu, může se herpes pomnožit a zničit všechna štěňata. Zdánlivě tedy nezabřezla. Je mnoho důkazů, kdy v 21. dnu na sonu vidíme štěňata a za 14 dní tam nejsou. Fena je vstřebala. Nemusí jít nutně o herpes. Pokud nezahynou všechna, můžeme fena předčasně porodit slabá, neduživá nebo mrtvá štěňata, případně s deformitami nebo rozštěpy. Ani zde nemusí jít vždy o herpes. Silná fena udrží štěňata a porodí, možná méně, možná s nějakou vadou,ale máme štěňata. Za pár dní začnou plakat. Pláčí a pláčí a nepomůže masáž bříška, krmení, analgetika.. štěně uhyne nebo ho utratíme. Pitva ukáže hnisavý zánět, dokonce i rozklad plic! Může jít i o následek vdechnutí plodové vody nebo mléka. Na střevech mohou být drobné krváceniny, také v dalších orgánech. To už velmi směřuje k herpesu. Ti, co přežijí, začnou plakat za několik dní, tedy asi týdne po porodu. Všímavý chovatel uvidí oteklé oko ! Hnis se hromadí v zavřeném oku. Vzpomeňte si,jak jsme tyto případy léčili před 20ti lety !! jako bakteriální infekci. Oči se rozřezávaly, podávala se antibiotika. Tato štěňata většinou zachráníme. A většinou zachráníme i zrak a to i razantní chirurgicko metodou, raději však homeopatickou.

A poslední fáze. 2-3 měsíční štěně má kašel, rýmu, zánět spojivek. Ne tak invazivní, jako u psincového kašle, ale spíše pomalý nástup, pomalý vývoj a Dlouhá terapie. Většinou je vyléčíme, domníváme se,že jde o bakteriální infekci. Štěňata prodáme. A všechna zúčastněná štěňata jsou bezpříznakoví nosiči viru až do další březosti.

Dejte si to dohromady, co z příznaků vás už roky provází? Jednou tak, jindy jinak? Máte herpes?

Jak z toho. Ozdravení chovu trvá 2 roky a následuje trvalá prevence. Podle rasy a příznaků volím na pročištění od záteže prostředí Nux vomicu, plumbum metallicum, siliceu, thuyu. Na 2 měsíce. Na podporu imunity vybírám z Thymuline, Silicei, oscillococcina, mangana.

Sami bez konzultace s homeopatem můžete použít oscillo 20 kuliček 1x za 14 dní dlouhodobě a 2 měsíce 2x týdně thymuline 9-15ch.

Kolem krytí zintenzívním podání oscilla a jiných homeopatik dle rasy, po krytí nasazuji homeopatika zejména phosphorus na ochranu a vývoj vnitřních orgánů a Siliceu na zvýšení imunity. Až do porodu. Toto je základ, který upravuji nejrůznějšími způsoby se zohledněním jedince a chovu.

Rozhodně očkuji a to 10-14dní po krytí, což se mi osvědčilo nesrovnatelně lépe, než očkovat před krytím. Očkuji také 14dní před porodem.

Štěnata dostávají ihned po porodu homeopatika a dostávají je denně. Oscillo, siliceu, phosphorus, každý den něco. Ta, která mají zachvácené vnitřní orgány, nezachráním, ale díky pitvě mohu vylepšit ochranu vrhu a očistu chovu.

Jakmile začnou plakat, sleduji oči. Pokud podáte homeopatika první hodiny po nástupu pláče, je pes za 24hodin zdravý!! Na rozdíl od 3týdenní terapie antibiotiky nebo otvírání oka, dávám jen Argentin nitricum. Na hnisavé oční záněty novorozenců, phosphorus na podporu oka, nervové soistavy a vnitřních orgánů, případně calcareu fluoricu na ochranu rohovky, často mercurius auratus, který zahrnuje hnisání a problematiku oka. Štěně dostává rozpuštěná homeopatika kažkou půl hodinu, střídavě. Oscillo aspon 3x denně. Sourozenci dostanou prevenci oscillem a phosphorem vícekrát denně.

Pozdější zánět dýchacích cest řeším opět se základními léky na imunitu a specifickými léky podle příznaků. V tomto věku dávám i antibiotika, protože jde o nejnáročnější životní období štěněte a raději ho chráním před sekundární bakteriální infekcí.

Herpesu neutečeme, ale můžeme se mu postavit. Možná nám pomůže zamyslet se sami nad sebou, jak se vlastně člověk sám chová ke svému tělu, jak se chováme jako lidstvo k matce Zemi. Máme vůbec právo odsuzovat herpes virus a jiné viry, když oni také chtějí žít a chovají se stejně jako my.

Co když povodně a přírodní katastrofy jsou jako antivirotika? Co když Země likviduje část populace, aby populace nezlikvidovala ji?

Mám čím dál větší úctu ke každé formě života. Nechci nic zbytečně zabíjet, doufám, že moje úcta a respekt k ŽIVOTU se mi vrátí v podobě zdraví.


MVDr.S.Müllerová